Khanda's Keramischeobjecten

Khandas

(Khanda's, een vrije vertaling voor de weg naar eenwording.)

De Khanda is opgebouwd uit verschillende kleirolletjes met ieder zijn eigen vorm, afmetingen, kleur en structuur. Een Khanda is ongeveer vijftig centimeter breed en veertig centimeter hoog. De in de klei aangebrachte structuren roepen associaties op met structuren die in de natuur voorkomen zoals de huid van een slang, vis of ander materiaal zoals hout. De afzonderlijke kleirolletjes worden bijeengehouden door touw en weerspiegelen samen de symboliek van eenheid.

Inspiratie
Mijn inspiratie vind ik in natuurlijke vormen en structuren. Als kind was ik al sterk verbonden met de natuur en natuurlijke vormen. Ik verzamelde allerlei natuurlijke materialen zoals schelpen, stenen en mineralen. Ik heb een fascinatie voor repeterende structuren, lijnen en vormen die in de natuur te vinden zijn.
De enorme kracht van de natuur wordt zichtbaar in haar vormen. De natuur neigt naar de optimale vorm en straalt daarin harmonie en eenheid uit. Alles is anders, niets is hetzelfde, maar toch kan je in alles repeterende patronen vinden die samen een eenheid vormen. Het is vanuit deze gedachte dat mijn wandreliëfs zijn ontstaan.

Kracht
De dynamische uitstraling van de Khanda is voor mij het belangrijkst. Door het gebruik van verschillende soorten klei, dunne, dikke, korte en lange rolletjes en verschillende kleurpigmenten kunnen de objecten (Khanda's) er qua vorm ongeveer hetzelfde uitzien, maar toch telkens weer een heel ander gevoel oproepen.


Khanda's klei rolletjes